Hasat öncesi pestisit denetimi

Mithat Yurdakul / ANKARA – Tarım ve Orman Bakanlığı, insan sağlığını tehdit eden pestisitin gıda ürünlerine bulaşmasını engellemek için köklü çözüm getirmeye hazırlanıyor.

Bakanlığın yönetmelik taslağı çerçevesinde, bitkisel üretim alanlarında hatalı pestisit kullanımının önlenmesi amacıyla hasat öncesi tarlalarda pestisit denetimi yapılacak. Hasat öncesi pestisit denetimlerinde numuneler şahit tutanağı ile toplanacak, analize gönderilecek ve analiz sonuçları kaydedilecek. Tüketime sunulan yaprak, meyve gibi bitkisel malzemelerden, parselin tamamını temsil edecek kadar numune alınacak. Uygunsuzluk tespit edilen ürün, üretim alanı ve aktif maddelere yönelik takipler yapılarak, tedbirler alınacak.

Pestisit takibi yapan görevliler, yılda en az bir kez, bakanlık tarafından değerlendirmeye tabi tutulacak. Kendi tarlası ve depoladıkları ürünlerinde tarım ilacı uygulamak isteyenler, eğitime katılarak Bitki Koruma Ürünü Uygulama Belgesi alacak. Kendi tarlasını eken ziraat mühendisi, teknik ve teknisyeni için ise belge aranmayacak. Belge şartı, ilaçlama için işe alan kişiler için de gerekli olacak. Reçete zorunluluğu olan ilacın uygulaması reçetesiz yapılmayacak. Çiftçiler, bakanlıkça yapılacak kontrollerde denetleyici personele kolaylık sağlayacak, talep edilen belgeleri temin edecek. Yapılan analiz sonucunda uygunsuzluk tespit edilmesi halinde, ürünlerin hasadını geciktirme, ürün imhası işlemlerini gerçekleştirecek. Zirai ilaçtan kaynaklanan pestisit kalıntısından da üretici sorumlu olacak.

İlaç kaydı şart

Zirai ilaç konusunda çiftçinin yanı sıra toptancı, tedarikçi, ihracatçı ve kabzımala da yeni sorumluluklar gelecek. Taslağa göre, toptancı, tedarikçi, ihracatçı ve kabzımallar, zirai ilaç uygulama kaydı tutulması zorunlu olan ürün alımlarında, üretici kayıt defteri kayıtlarını isteyecek ve siteme kaydı girilmemiş ürünü satın alamayacak. Tedarik zincirinde üreticiden tüketiciye kadar izlenebilirliği ortadan kaldıran, zincirdeki bir önceki tedarikçiye ulaşmaya engel olan alıcılar, piyasaya sunulan ürünlerin uygunsuzluklarından sorumlu tutulacak.

İHA’larla ilaçlama yapılacak

Zirai mücadelede insansız hava araçları da (İHA) kullanılacak. İHA sistemleri, bakanlıkça belirlenen bitkisel ürünler ve belirlenen zararlı organizmalar dışında kullanılmayacak. Havadan hangi bitki koruma ürününün kullanılabileceği de bakanlık kontrolünde olacak. Bakanlık tarafından ruhsatlandırılan İHA’ların, zirai ilaç uygulamalarında kullanılabilmesi için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün insansız hava aracı mevzuatı kapsamında, yetkili otoritelerden uçuş izni alması gerekecek. İHA ilaçlaması, İHA pilot lisansına sahip kişi ve profesyonel zirai ilaç uygulayıcısı tarafından birlikte yapılacak.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir