Yeni Yol’un yol haritası belli oldu

Yeni Yol Grubu Kuruluyor: DEVA, Gelecek ve Saadet Partisi’nden Milletvekillerinden Dilekçeler Alınıyor

10 Ocak Cuma günü kuruluş dilekçesi İçişleri Bakanlığına sunulan Yeni Yol’un grup oluşturması için DEVA, Gelecek ve Saadet Partisi’nden milletvekilleri siyasi faaliyetlerini Yeni Yol’da sürdürmek istediklerine ilişkin dilekçelerini yarın TBMM Başkanlığı’na sunacak.

Her üç partiden 8’er milletvekilinin dilekçelerinin sunulması öngörülüyor. Böylece grup oluşturmak için en az 20 milletvekili olması koşulu yerine getirilmiş olacak ve Yeni Yol grubu kurulacak. Üç partinin milletvekillerinin Yeni Yol’a geçmeleriyle Gelecek-Saadet grubu da düşmüş olacak.

İlk Toplantı 15 Ocak Çarşamba Günü

Yeni Yol ilk grup toplantısını 15 Ocak Çarşamba günü gerçekleştirecek. Toplantıda DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan’ın eşit sürelerde konuşma yapması bekleniyor. Bundan sonraki grup toplantılarında ise kimin konuşma yapacağı daha sonra belirlenecek.

Öte yandan, AK Parti, CHP, DEM Parti, MHP ve İYİ Parti’nin de grup toplantılarını yapması bekleniyor.

Genel Kurul Gündemi

TBMM’de bu hafta yoğun çalışma gündemi devam edecek. TBMM Genel Kurulu’nda 14 Ocak Salı günü Türkiye Adalet Akademisi Kanunu Teklifi’nin görüşülmesine başlanacak.

Teklifle meslekte fiilen 8 yılını tamamlamış hakim ve savcıların, öğretim elemanı olarak görev yapmak üzere Adalet Bakanı tarafından Türkiye Adalet Akademisine atanabilmesi öngörülüyor. Akademi bünyesinde Hukuk Araştırmaları Merkezi kurulacak. Ayrıca 18 kişiden oluşacak Eğitim Kurulu, eğitim programlarını belirleyecek. Hakim ve savcı yardımcıları ile hakim ve savcılara yönelik eğitim ve öğretim programları ücretsiz olacak.

Öte yandan ihtisas komisyonlarında da kanun teklifleri görüşülecek.

Milli Savunma Komisyonu, Siber Güvenlik Kanunu Teklifi’ni ele alacak. Teklife göre,  Siber Güvenlik Kurulu, Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Adalet Bakanı, Dışişleri Bakanı, İçişleri Bakanı, Milli Savunma Bakanı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı, Savunma Sanayii Başkanı ve Siber Güvenlik Başkanından oluşacak. Siber güvenliğin sağlanmasına yönelik çalışmalarda öncelikle yerli ve milli ürünler tercih edilecek. Türkiye Cumhuriyeti’nin siber uzaydaki milli gücünü meydana getiren unsurlarına yönelik siber saldırı gerçekleştiren veya bu saldırı neticesinde elde ettiği her türlü veriyi siber uzayda bulunduranlara 8 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu da  Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni ele alacak.

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ise ekonomiyle ilgili  Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşülecek. Teklifle, en düşük emekli aylığının, Ocak 2025 ödeme döneminden geçerli olmak üzere 12 bin 500 liradan 14 bin 469 liraya yükseltilmesi, İşverene, ocak-aralık döneminde günlük 33,33 lira, aylık 1000 lira asgari ücret desteği verilmesi öngörülüyor. Teklife göre, EÜAŞ, TETAŞ’ın taraf olduğu mevcut sözleşmeler kapsamında imzalanmış enerji alış ve satış anlaşmalarını yürütecek; elektrik enerjisi mübadele, ithalat ve ihracat ile enerji alış ve satış anlaşmaları imzalayabilecek. TMSF, Türk Ceza Kanunu ve Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun kapsamında belirlenen suçların işlendiği hususunda kuvvetli şüphe sebeplerinin varlığı nedeniyle şirketlere veya malvarlığı değerlerine kayyum atanmasına karar verildiği takdirde 5 yıl süreyle kayyum olarak atanabilecek.

Varlık Fonu Gündemde

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ayrıca, Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketinin Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun uyarınca “Türkiye Varlık Fonu Yönetim Anonim Şirketi ile Türkiye Varlık Fonunun 2023 Yılı Mali Tabloları ve Faaliyetleri ile İlgili Denetim Raporlarının Sunulduğuna Dair Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi”ni de görüşecek.

Dışişleri Komisyonu ise gündemindeki kanun tekliflerini ele alacak.

Bebek Ölümleri ve Özel Sağlık Kuruluşları İncelenecek

Öte yandan Bebek Ölümlerini ve Özel Sağlık Kuruluşlarını Araştırma Komisyonu’nda 14 Ocak Salı günü Türk Tabipler Birliği, Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği, Türk Neonatoloji Derneği, Özel Hastaneler Platformu ve  İstanbul Tabip Odası yetkilileri dinlenecek.

Dijital Mecralar Komisyonu’nda da 16 Ocak Perşembe günü NETFLIX yetkilileri sunum yapacak.

Related Posts

ABD BM’nin Filistin Özel Raportörüne yaptırım uygulama kararı aldı

Birleşmiş Milletler (BM), ABD’nin BM Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese’ye yaptırım uygulama kararının tehlikeli bir emsal teşkil ettiğini belirterek, “Özel raportörler ya da herhangi başka bir BM uzmanı veya yetkilisine karşı tek taraflı yaptırımların uygulanması kabul edilemez.” açıklamasını yaptı.

Tekne alabora oldu: Beş kişi denize düştü

Edinilen bilgiye göre, İncesu sahilinden denize açılan 5 kişinin bulunduğu küçük tekne, henüz belirlenemeyen bir nedenle alabora oldu. İhbar üzerine bölgeye Samsun Emniyet Müdürlüğü Deniz Polisleri ile Sahil Güvenlik ekipleri sevk edildi. Teknede …

İstanbul’da sıcak havadan bunalanlar sahil ve parklarda vakit geçirdi

Hafta boyunca yapılan uyarıların ardından bugün kent genelinde ortalama sıcaklık 35 dereceye kadar yükseldi. Saat 13.20 itibarıyla sıcaklıklar Tuzla ve Çekmeköy’de 39, Şile’de 38, Eyüpsultan, Kartal, Sarıyer ve Ümraniye’de 37 derece ölçüldü. Sıcak …

Ermenistan ve Azerbaycan, barış görüşmeleri için Abu Dabi’ye gidiyor

Paşinyan ve Aliyev, Perşembe günü BAE’de barış görüşmeleri için buluşacak. Anayasa değişikliği ve Zangezür koridoru gibi kritik başlıkların gündemde olacağı toplantıya Türkiye ve ABD de destek veriyor.

DEM Parti’den TBMM’de “Genel Görüşme” talebi

DEM Parti Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Kobani Davası’nda tutuklu bulunan diğer siyasetçiler hakkında AİHM kararlarının uygulanarak siyasetçilerin ”derhal serbest bırakılmaları için Meclis’te Genel Görüşme açılmasını” talep etti.

Yunanistan’dan göçmenlere vize duvarı

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Kuzey Afrika’dan gelen sığınmacıların iltica başvurularının üç ay boyunca işleme alınmayacağını duyurdu. Bu karar, son dönemde bölgeye yönelen göçmen akınındaki ciddi artış sonrası alındı. Yunan Sahil …