TÜİK açıkladı: Doğum oranı 23 yılın en düşük seviyesinde

TÜİK, 2024 Yılı Doğum İstatistiklerini Açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılına ilişkin doğum istatistiklerini paylaştı. Verilere göre, geçen yıl en yüksek toplam doğurganlık hızı 3,28 çocukla Şanlıurfa’da kaydedildi. Şırnak 2,62, Mardin 2,32 ile sırasıyla takip etti. En düşük doğurganlık hızı ise 1,12 çocukla Bartın ve Eskişehir’de görüldü. Zonguldak ve Ankara 1,15, İzmir ise 1,17 çocukla listeye dahil oldu.

Toplam doğurganlık hızı 2017’de nüfus yenilenme seviyesinin altına düşmüştü ve 2024’te bu durum daha da arttı. 57 ilde toplam doğurganlık hızı 2,10’un altındayken, bu rakam 2024’te 71’e yükseldi.

2017’de toplam doğurganlık hızı 3 çocuk ve üzerinde olan illerin sayısı 10 iken, 2024’te bu sayı sadece Şanlıurfa olarak kaldı. AB ülkeleri ortalaması 1,38 olan toplam doğurganlık hızı, Türkiye için 1,48 olarak kaydedildi.

Eğitim Seviyesi ile Doğurganlık Hızı

Annenin eğitim durumuyla toplam doğurganlık hızı arasında ters bir ilişki olduğu görüldü. Okuma yazma bilmeyen anneler için doğurganlık hızı 2,65 iken yüksek öğretim mezunları için 1,22 çocuk olarak kaydedildi. Ayrıca, Mekansal Adres Kayıt Sistemi (MAKS) kullanılarak yapılan bir sınıflama sonucunda kent kır yapısının doğru şekilde yansıtıldığı gözlendi.

Bin nüfus başına düşen kaba doğum hızı 2001’de binde 20,3 iken 2024’te binde 11’e geriledi. Yaşa özel doğurganlık hızı incelendiğinde, 25-29 yaş grubunda en yüksek rakam olan binde 100 saptandı.

Annelerin son iki doğum arasındaki ortalama süre 2019’da 4,6 yıl iken 2024’te 4,7 yıl olarak kaydedildi. İkinci doğumunu yapan annelerin arasındaki ortalama süre en uzun süre ile Kırklareli’de görülürken, en kısa süre ise Şanlıurfa’da belirlendi.

Doğum İstatistikleri

2024 yılında çoğul doğum oranı düşüş gösterdi ve toplam doğumların yüzde 3,3’ü çoğul doğum olarak gerçekleşti. İkiz doğumlar yüzde 97 oranında iken üçüzler yüzde 2,9’u, dördüz ve üzeri çoğul doğumlar ise yüzde 0,1’i oluşturdu.

Doğumların sırasına göre incelendiğinde, ilk doğumların yüzde 41,9’u, ikinci doğumların yüzde 30,3’ü, üçüncü doğumların yüzde 16’sı, dördüncü ve üzeri doğumların ise yüzde 11,5’ini oluşturduğu görüldü.

Related Posts

Borsada haftanın en çok kazandıran ve kaybettiren hisseleri belli oldu

Borsada haftanın en çok kazandıran ve kaybettiren hisseleri belli oldu

Binance TR kripto çekim işlemlerini yeniden yapılandırdı

Binance TR, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından yayımlanan yeni tebliğ kapsamında kullanıcı güvenliğini artırmak ve yasal yükümlülüklere uyum sağlamak amacıyla kripto varlık çekim süreçlerini yeniden yapılandırdı.

İstanbul’da yaşamanın bedeli 93 bin lirayı aştı

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) tarafından açıklanan haziran ayına ait ‘İstanbul’da Yaşam Maliyeti’ araştırmasına göre, kentte yaşamanın maliyeti geçen yılın aynı ayına göre yüzde 47,13 arttı. İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti 93.465 lira olarak hesaplandı.

5 trilyon dolarlık yeni vergi paketi Temsilciler Meclisi’nden geçti

Yasalaşmak üzere Trump’a gönderilen paket, bireysel ve kurumsal vergi indirimlerinden göçmenlik uygulamalarına, çevre düzenlemelerinden sağlık sistemine kadar birçok alanda kapsamlı değişiklikler içeriyor. Bireysel vergi indirimi kalıcı hale geliyor …

Yarın iğneden ipliğe her şeye zam gelecek!

3 Temmuz’da açıklanacak enflasyon verileriyle birlikte ÖTV tutarları otomatik olarak güncellenecek. Akaryakıt, tütün ve alkol ürünlerinde sert fiyat artışları yaşanacak. 65 yaş aylığı, emekli maaşları, kıdem tavan tazminatı, evde bakım desteği ve engelli aylıklarından akaryakıt, alkol ve sigaraya kadar zam gelecek.

Balkan İş Forumu Davos yolunda

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Balkan İş Forumu’na 7 Balkan ülkesinden temsilciler katıldı. 300 iş insanını bir araya getiren forumda Balkan ülkeleri arasındaki işbirliğinin önemine dikkat çekildi.