Peş peşe alarm dengeyi bozar! Sabah uyanmakta zorluk çekenler için ipuçları

Uykusuzluğun Nedenleri ve Çözüm Yolları

Milliyet.com.tr ÖZEL – Sabahları zor uyanmak, aslında karakter kusuru değil bir sağlık sorununun işareti olabilir. Uykusuzluk konusunda uzmanlaşmış klinik psikolog Dr. Lisa Strauss, temelde yatan nedenleri belirlemenin önemli olduğunu belirtiyor.

Uyku Bozuklukları…

Uykusuzluk, bozuk bir sirkadyen ritim, yetersiz uyku, uyku kalitesinde bozulma, uyku haplarının kalıcı etkileri ve depresyon gibi nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu noktada uyku alanında uzman bir isme danışmanız önem taşıyor.

Uyanırken…

Uyandığınızda sinir devreleriniz anında aktif olmaz. Bu duruma “uyku ataleti” denir ve genellikle 30 dakika içinde çözülür. Alarm olmadan uyanmaya çalışmak ve uyku ataletini en aza indirmek, uyanıklık sürecini kolaylaştırabilir.

Giyilebilir Teknolojiler ve Uygulamalar…

Otomatik olarak yeni bir uyku döngüsüne geçen cihazlar, uyanma sürecini daha hafif hale getirerek gününüze enerjik başlamanıza yardımcı olabilir.

Kahvaltı ve Egzersiz…

Sabahları dışarıda kahve içmek ve gün ışığında yürüyüş yapmak, biyolojik ritmi dengeleyerek uyanıklığı artırabilir ve gün boyunca daha iyi odaklanmanıza yardımcı olabilir.

Olumlu bir Rutin Oluşturun…

Sabahları kendinizi daha iyi hissettiğiniz bir rutin oluşturmak ve gerektiğinde başkalarından yardım istemek, daha dinç bir gün geçirmenize yardımcı olabilir.

Related Posts

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

Uzmanı uyardı: Erken teşhisle görme kaybının önüne geçmek mümkün

Uzmanı uyardı: Erken teşhisle görme kaybının önüne geçmek mümkün

Beyni güçlendiren mucize besinler belli oldu

Konsantrasyon eksikliği yaşıyorsanız çözüm tabağınızda olabilir. Hangi vitaminler beyin hücrelerini koruyor, yaşlanmaya bağlı bilişsel gerilemeyi nasıl önlersiniz? İşte beyni güçlendiren mucize besinler…

Pirinçteki sessiz tehlike: Arsenik birikimi

Pirinç, dünya genelinde en çok tüketilen besinlerden biri. Ancak uzmanlar, bu temel gıdanın, arsenik gibi toksik maddeleri bünyesinde biriktirme riski taşıdığına dikkat çekiyor. Tarımda kullanılan su ve toprak kaynaklı arsenik, doğrudan insan sağlığını tehdit ediyor.

D vitamini deponuz boş kalmasın

D vitamini, kas ve kemiklerin dostu olarak bilinse de kalp-damar sisteminden belleğe bağışıklık sisteminden 
kanser riskini azaltmaya kadar vücuda çok yönlü fayda sağladığını vurgulayan İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman “D vitamini eksikliği ülkemizde yaygın bir sorun. Dolayısıyla ciddiye alınmalıdır” uyarısında bulundu.

Uzmanından güneş kremiyle ilgili kritik uyarı

Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Bita Kavuncu, güneş ışınlarının sadece yaz aylarında değil yılın her döneminde cilt üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini vurguladı. Kavuncu, sağlıklı bir cilt için her mevsimde düzenli güneş koruyucu kullanımının önemine dikkat çekti.