Manisa’da asma yaprağı üzüm üreticisine ek gelir sağlıyor

Alaşehir’de Yaprak Üretimi ve Ticareti

Alaşehir’in çeşitli bölgelerinde sabah erken saatlerde yola çıkan üreticiler, Sultaniye üzümü asma yapraklarını topluyor. Üreticiler, asmalardan topladıkları taze yaprakları “yaprakbank” adını verdikleri alım merkezlerine getiriyor. Burada kilogramı yaklaşık 70 liradan alınan yapraklar, taze ya da salamura olarak pazarlanıyor.

Alaşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Seyhan, coğrafi işaretli Alaşehir asma yaprağının damarsız yapısı, ipeksi dokusu ve eşsiz lezzetiyle hem iç hem de dış piyasada büyük ilgi gördüğünü belirtiyor.

Alaşehir ekonomisine önemli katkı sağlayan asma yaprağı hakkında konuşan Seyhan, üreticiler için üzüm hasadından önce önemli bir gelir kaynağı olduğunu vurguluyor.

Üretici Ayşe Akgedik ise yaptığı açıklamada, asma yaprağına olan talebin hem yurt içinde hem de yurt dışında arttığını belirterek, “Üzüm kilosu 90-100 lira arasında satılırken, yaprak kilosu 70 lira ve neredeyse hiç maliyeti yok. Bu nedenle yaprak satışı daha kazançlı. Sabah erken saatlerde kalkıp yaprakları topluyoruz, yaprakbanka götürüp parasını alıyoruz ve eve dönüyoruz. Günlük ihtiyaçlarımızı bu şekilde karşılayabiliyoruz.” diyor.

Diğer bir üretici Yasin Ertürk ve Hatice Akkoç ise temmuzun sonuna kadar devam eden yaprak toplama sürecinin kendileri için ek gelir sağladığını dile getiriyor.

Related Posts

Güney Kore ekonomisi zamanla yarışıyor

Güney Kore, ABD ile süren ticaret görüşmelerinde 1 Ağustos’tan önce temel bir anlaşma zemini oluşturmak istiyor. Seul’den yapılan açıklamaya göre, Washington’da yürütülen üst düzey temasların ardından Güney Kore Ticaret Bakanı Yeo Han-koo, kapsamlı …

İşsizlik Sigortası Fonu’na ilişkin yeni karar: Yüzde 50’ye çıkarıldı

Cumhurbaşkanı Kararı ile İşsizlik Sigortası Fonu’na ilişkin önemli bir değişiklik Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, fondan yapılacak harcamaların sınırını belirleyen oran 2025 yılı için yüzde 30’dan yüzde 50’ye çıkarıldı.

Beyaz Saray yetkilisi olmayan yetki yarattı: Trump, Powell’ı görevden alabilir

Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Kevin Hassett, Trump’ın Fed Başkanı Powell’ı görevden alma yetkisi olmamasına rağmen görevden alabileceğini söyledi.

‘Gençlik Seferberliği’ 3 ödüle değer görüldü

İngiltere merkezli The Green Organization tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen ve dünyada kurumsal sosyal sorumluluk projelerinin değerlendirildiği en prestijli platformlardan olan International CSR Excellence Awards’ta (Uluslararası Kurumsal Sosyal Sorumluluk Mükemmeliyet Ödülleri) 2025 yılı kazananları açıklandı.

Rekabet Kurumu soruşturmayı tamamladı: OPET’e 131 milyon TL ceza kesildi

Rekabet Kurumu soruşturmayı tamamladı: OPET’e 131 milyon TL ceza kesildi

Benzinlik fiyatları havalimanlarıyla yarışıyor! Fiyat farkı 3 katına çıktı

Benzinlik istasyonlarında bulunan marketler adeta cep yakıyor. İstasyonlarda bir çikolatanın fiyatı markete göre 3 katı fazlasına satılıyor.