Kanada’da Trump’ın gölgesinde seçim: Sandıktan sürpriz çıkmadı

Kuzey Avrupa ülkesi Kanada, ABD Başkanı Donald Trump’ın ülkeyi ABD’nin “51’inci eyaleti” yapma talep ve çağrılarının gölgesinde dün genel seçim için sandık başına gitti.

Justin Trudeau’nun istifa etmesinin ardından başbakanlık ve parti liderliği görevini üstlenen Mark Carney’nin Liberal Parti’si, kamuoyu yoklamalarının da öngördüğü üzere seçimi önde götürüyor. Ancak çoğunluk hükümeti kuracak bir oy oranına ulaşmaları olası görünmüyor.

Liberaller 167 seçim bölgesinde ya seçimi önde götürüyor ya da halihazırda seçilmiş durumda. Oyların sayılmaya devam edildiği ülkede 145 seçim bölgesinde ise sandıktan Muhafazakar Parti’nin birinci çıkması bekleniyor. Liberal Parti’nin küçük bir partinin desteğine ihtiyaç duymadan tek başına iktidar olabilmesi için Avam Kamarası’ndaki 343 koltuktan 172’sini kazanması gerekiyor.

BAŞBAKAN’DAN ZAFER KONUŞMASI

Liberal Parti lideri ve mevcut Başbakan Carney, Ottawa’da yaptığı zafer konuşmasında, ABD ve Trump yönetimi ile ilişkilere de değindi. “Birleşik Devletler ile olan ve durmadan artan bir entegrasyona dayanan eski ilişkimiz bitti” diyen Carney, ABD’nin öncülük ettiği ve Kanada’nın İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana güvendiği “açık küresel ticaret sisteminin” de artık olmadığını belirtti. Carney, “Bunlar trajedidir ama aynı zamanda yeni gerçekliğimizdir” diye konuştu.

Bundan sonraki süreç hakkında da değerlendirmede bulunan Kanada Başbakanı, gelecek ayların zorlu olacağını ve fedakarlıklar yapmayı gerektireceğini söyledi.

CARNEY, TRUMP’A MEYDAN OKUDU: “BU, ASLA OLMAYACAK”

Liberallerin en büyük rakibi Muhafazakar Parti’nin lideri Pierre Poilievre de resmi olmayan seçim sonuçlarının netleşmeye başlamasının ardından seçim yenilgisini kabul etti ve partisinin hükümeti sorumlu tutacağını belirtti.

Dün yapılan seçimin sonuçları, aynı zamanda Liberal Parti için dikkate değer bir geri dönüşe de işaret ediyor. Justin Trudeau ocak ayında istifa etmeden ve Trump Kanada’yı tarife ve ilhak ile tehdit etmeye başlamadan önce Liberaller anketlerde 20 puan daha gerideydi. Fakat bundan yaklaşık 3 ay sonra Liberaller sandıktan birinci çıktı.

Carney, seçimin ardından yaptığı konuşmada, “Amerika topraklarımızı, kaynaklarımızı, ülkemizi istiyor. Bunlar boş tehditler değil. Başkan Trump Amerika’nın bize sahip olabilmesi için bizi çökertmeye çalışıyor. Bu, asla olmayacak” dedi.

ANKETLER NE DİYORDU?

CBC’nin 24 Nisan’daki anket sonuçlarına göre, seçmenlerin yüzde 42,2’si Liberal Parti’yi, yüzde 38,5’i Muhafazakar Parti’yi destekliyordu. Ankete göre Yeni Demokrat Parti, katılımcılardan yüzde 8,8 oy alırken, Quebec Bloku Partisi’nin oy oranı yüzde 6’da kalıyordu.

Related Posts

KKTC Başbakanı Ünal Üstel: Rumların aklında barış değil, savaş var

KKTC Başbakanı Ünal Üstel: Rumların aklında barış değil, savaş var

İki aile arasında çıkar çatışması başlayınca ortak işledikleri suçlar deşifre oldu

Çanakkale’nin Gökçeada ilçesinde 2 aileye yönelik şafak operasyonunda 13 şahıs, ‘Nitelikli yağma’ suçlamasıyla gözaltına alındı.

Kundaklamada Nazi izi gizlendi

Almanya’nın Solingen şehrinde geçtiğimiz mayıs ayında 4 Türk’ün yakılarak öldürüldüğü korkunç olayla ilgili flaş bir gelişme yaşandı. Wuppertal Eyalet Mahkemesi’nde 14’ncü kez hakim karşısına çıkan saldırganın Nazi hayranı olduğuna dair bir polis tutanağının bugüne kadar saklandığı ortaya çıktı. Avukat Fatih Zingal, avukatların dahi haberdar olmadığı bu ifadeyi kimin gizlediğinin araştırılacağını söyledi.

Putin, Brezilya ve Çin’in Ukrayna’daki ihtilafın çözümüne yaptığı katkıya dikkat çekti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Putin, Brezilya ve Çin liderlerine Ukrayna’daki ihtilafın çözümüne katkı gösterdiği için teşekkür etti.

Cumhur’un küçük ortağından çok sert ‘fesih’ tepkisi: ‘Rüyalarını kabusa dönüştüreceğiz’

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, terör örgütü PKK’nın fesih ve silah bırakma kararına ilişkin, “Bildiri, yeni anayasa vurgusunun yanında, Türkiye Cumhuriyeti’ne yeni bir isim belirleme hadsizliğini de içerisinde barındırıyor. Elbette ki onlar hayal edecek, rüya görecek. Biz ise onların hayallerini zindana, rüyalarını kabusa dönüştürmeye devam edeceğiz” dedi.

HÜRJET uluslararası pazara açılıyor

Türkiye’nin milli jet eğitim ve hafif taarruz uçağı HÜRJET’in uluslararası pazara açılımında önemli bir adım atıldı. TUSAŞ, Airbus ve İspanya Savunma Bakanlığı arasında İspanya’da imzalanan mutabakat anlaşması, HÜRJET’in NATO ülkeleri ve diğer uluslararası alıcılar nezdinde önünü açacak.