İpotekli konut satışları 2024’te dip yaptı

TÜİK Verilerine Göre 2024’te Konut Satışları Yükseldi

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 yılı konut satış istatistiklerine göre, bu yıl 1 milyon 478 bin 25 konut satıldı. Bu satışların 158 bin 486’sı ipotekli olarak gerçekleşti ve kredili satışların toplamda aldığı pay yüzde 10,7 seviyesinde kaldı.

2024 yılı itibariyle, ipotekli satışların toplam konut satışları içindeki oranı, son 12 yılda en düşük seviye olarak kaydedildi. Ancak, bu rakam konut satış adedi açısından en yüksek dördüncü veri oldu.

Önceki yıllara kıyasla ipotekli satışların aldığı payda düşüş gözlendi. Örneğin, bir önceki yıl bu oran yüzde 14,5 iken 2022’de yüzde 18,9, 2021’de yüzde 19,7 ve 2020’de yüzde 38,2 olarak kaydedilmişti. İpotekli satışlardaki en yüksek oran, yüzde 39,8 ile 2013 yılında yaşanmıştı.

En Yüksek İpotekli Satış 2020 Yılında Görüldü

Türkiye genelinde en yüksek ipotekli konut satışı, 2020 yılında gerçekleşti ve adet bazında 573 bin 337 konut satıldı. Kamu bankalarının başlattığı düşük faiz oranları, özellikle 2020 yılının haziran ayında alınan Kovid-19 önlemleriyle birlikte büyük etki yarattı. Bu dönemde konut kredisi faiz oranları birinci elde yüzde 0,64’e, ikinci elde ise yüzde 0,74’e çekilmişti ve rekor seviyede konut satışı gerçekleşmişti.

Önümüzdeki Dönemde İpotekli Satışlarda Artış Bekleniyor

Türkiye’de konut kredilerine erişimin kolaylaşması ve faiz oranlarındaki düşüş, ipotekli satışlarda artış beklenen nedenler arasında yer alıyor. Geçen yıl kredi sıkılaşmasının etkisiyle birçok vatandaş konut talebini ertelemiş olsa da, yapılan faiz indirimleri sonrasında talebin artması bekleniyor.

2024 yılında konut satışlarının banka kredili satış ortalamasının altında kaldığına dikkat çeken uzmanlar, sektördeki teşvik ve faiz indirimlerinin sektöre olumlu yansımalarının olacağını vurguluyorlar. Ev sahipliği oranının düşüşüne dikkat çeken uzmanlar, kamunun faiz indirimleri ve teşviklerle ev sahibi olmayanları destekleyerek sektörde yeni rekabetçi bir ivmenin oluşmasını bekliyorlar.

Related Posts

Çin’in ekonomik adımları piyasalarda “devalüasyon” sinyali veriyor

Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Eryılmaz: “Çin, ticaret savaşlarından kaynaklı ihracatının azalacağı ve büyümesinin yavaşlayacağını öngördüğü için büyümede ana motoru tüketime kaydırdı. Bu nedenle faizleri indirdi” dedi. ABN AMRO Kıdemli Ekonomisti Arjen van Dijkhuizen: “Kredi ana faiz oranları ve 1 yıllık orta vadeli kredi imkanı gibi diğer faiz oranlarında da indirimlerin yapılmasını bekliyoruz” açıklamasında bulundu.

İngiltere’de hizmet sektörü Ekim 2023’ten beri ilk kez düştü

İngiltere’de hizmet sektörü aktivitesi nisanda, iş dünyasına yönelik belirsizliklerin etkisiyle Ekim 2023’ten beri ilk kez düşüş gösterdi.

Avrupa borsaları Fed kararı öncesi pozitif seyrediyor

Avrupa borsalarında tarifelere yönelik müzakere iyimserlikleri ve ticaret savaşlarının yatışmasına yönelik beklentilerle Fed kararı öncesi pozitif seyir sürüyor.

Mehmet Şimşek yatırımcı bulamayınca öyle bir şey icat etti ki: Yola çıkanın önünü kesecek

Patatesin yüzde 15,57 zam gördüğü nisan ayında emekli yüzde 13,36 enflasyon farkı alırken Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, hem TÜİK’in yüzde 3 olarak açıkladığı aylık enflasyon oranı üzerinden dezenflasyonun süreceğini savundu hem de yeni vergi …

Altın fiyatları gaza bastı! Petrol fiyatları düşüşte

Brent petrolün varil fiyatı 60 doların altına geriledi. Bu seviye en son pandemi dönemi olan Şubat 2021’de görülmüştü. Altının ons fiyatı ise dün yüzde 2’yi aşan bir artışla yeniden 3.300 doların üzerine çıktı. Yılbaşından bu yana altın yaklaşık yüzde 25 yükselirken, petroldeki kayıp yüzde 21’i geçti.

Aranan lider bulundu mu?

Dünya, yeni dönemine damgasını vuracak olan bir lider arayışı içinde. Değişik bir hal alan küresel düzenin lideri kim olacak?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir