Aranan lider bulundu mu?

Mark Carney: Geleceğin Küresel Lideri Olabilir mi?

Servet Yıldırım – Bir ülkeyi de yönetse bir şirketi de yönetse liderlik aşağı yukarı aynı anatomik özellikler gerektirir. Lider olabilmek için kabiliyet gerekir, kapasite gerekir ve en önemlisi karakter gerekir. Bu üçlüden “kapasite” ve “kabiliyet” geliştirilebilir; uğraşılarak ve desteklenerek zaman içinde daha iyi bir duruma getirilebilir ama üçüncü K, yani karakter, öyle değildir.

Dünyada son dönemde yaşanan liderlik krizlerinin önemli bir nedeni “karakter” ile ilgilidir. Bugün popülist liderlerinin çoğunun krizlerinin temelinde bu unsur yatıyor.

Küresel liderlik konusunda uzun süredir iki doğal aday öne çıkıyordu. Dünyanın en büyük asker ve ekonomik gücünü yöneten Trump ile dünyanın en büyük ikinci askeri ve ekonomik gücünü yöneten Xi Jinping.

Trump hamleleri ile küresel desteğini kaybetti. Daha plancı ve etkileyici bir profil sergileyen Xi ise aynı Trump’ın önceki döneminde olduğu gibi daha bilinçli ve başarılı çıkışlar yapıyor. Bundan sekiz yıl önce Davos’ta bir konuşmasını izlemiştim ve herkes gibi ben de etkilenmiştim. “Ticaret savaşının kazananı olmaz” demişti. Korumacılığı ülkelerin kendilerini karanlık bir odaya kilitlemelerine benzetmişti. “Dışarıdaki yağmurdan ve rüzgârdan korunursunuz ama ışıktan ve temiz havadan da mahrum kalırsınız” demişti.

Ancak geçen sürede, küreselleşmenin liderinin Xi olamayacağı da anlaşıldı.

Dünyada sağın ve muhafazakâr politikaların yükseldiği bir dönemde, geçen hafta Kanada’da yapılan seçimi liberallerin alması dikkat çekti. Liberallerden çok ilgi çeken, liderleri Mark Carney oldu.

Carney’nin parlak bir geçmişi var. Özgeçmişi oldukça etkileyici. Çok iyi okullarda okudu, “la crème de la crème” eğitim aldı. Harvard’da lisans ve Oxford’da yüksek lisans yaptı. Hem Kanada hem de İngiltere Merkez Bankası’nı yönetti. Üstelik bunu kriz dönemlerinde yaptı; güçlü liderlik örneği gösterdi, istikrar unsuru oldu.

Goldman Sachs gibi önde gelen finans kuruluşlarında çalıştı.

İklim değişikliği ile mücadelede de aktif rol aldı; Birleşmiş Milletler İklim Eylemi ve Finans Özel Temsilcisi olarak atandı. İklim ve küresel ısınma ile mücadele konusunda sesi en gür çıkan, sözü en çok dinlenen liderlerden biriydi. Net sıfır emisyon için kurulan küresel finans ittifakının mimarlarındandır.

Kısacası Carney’nin küresel deneyimi var. Dünyanın önde gelen merkez bankalarından ikisini yönetmek az sayıda kişiye nasip olmuştur. İklim liderliği de yaptı. Tek eksiği siyasi tecrübeydi, onu da Kanada’da Liberal Parti’nde siyasete başlayarak kazandı. Kısa sürede yükseldi Justin Trudeau’nun istifasından sonra parti liderliğine getirildi.

Ve şimdi akıllara hemen malum soru geliyor: Lidersiz kalan küreselleşmenin aranan lideri Kanada Başbakanı Mark Carney olabilir mi?

Bu çok kolay değil. Carney’nin kumaşı buna uygun ama arkasındaki ülkenin, yani Kanada’nın küreselleşmeye lokomotiflik yapacak gücü yok. Ancak yine de küreselleşmenin krizde olduğu ve bir liderlik boşluğu yaşanan bu dönemde biz Carney’in adını sıklıkla duyacağız galiba. Küresel lider olmasa da dünyanın geleceğinde söz ve etki sahibi isimlerden olacaktır. Kapasite, kabiliyet ve karakter olarak buna uygun görünüyor.

Related Posts

Mehmet Şimşek yatırımcı bulamayınca öyle bir şey icat etti ki: Yola çıkanın önünü kesecek

Patatesin yüzde 15,57 zam gördüğü nisan ayında emekli yüzde 13,36 enflasyon farkı alırken Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, hem TÜİK’in yüzde 3 olarak açıkladığı aylık enflasyon oranı üzerinden dezenflasyonun süreceğini savundu hem de yeni vergi …

Altın fiyatları gaza bastı! Petrol fiyatları düşüşte

Brent petrolün varil fiyatı 60 doların altına geriledi. Bu seviye en son pandemi dönemi olan Şubat 2021’de görülmüştü. Altının ons fiyatı ise dün yüzde 2’yi aşan bir artışla yeniden 3.300 doların üzerine çıktı. Yılbaşından bu yana altın yaklaşık yüzde 25 yükselirken, petroldeki kayıp yüzde 21’i geçti.

Telefonunuz o markaysa dikkat! Ünlü şirket piyasadan çekildi, son kez güncelleme yolladı!

Bir dönem piyasada rüzgar gibi esen LG telefonlar tarih oluyor. Önde gelen teknoloji şirketlerinden olan Güney Koreli LG, akıllı telefon pazarından çekildiğini açıklamıştı. 2021’de gelen bu açıklamanın ardından şirket söz verdiği üzere yazılım …

Bakan Şimşek: Enflasyonun 30’ların altına 20’lere ineceğini öngörüyoruz

Hazine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bakan Şimşek, tek gündemlerinin hayat pahalılığı ile mücadele olduğunu dile getirdi.

Maaşını bu 3 bankaya taşıyan emekliler sevinçten havalara uçacak. Çıtayı zirveye taşıdılar

Emekli maaş promosyonları 2025’te rekor kırıyor! Yapı Kredi ve ING 25.000 TL’ye varan ödemelerle öne çıkarken, VakıfBank 27.000 TL ile zirvede. Bankalar arasındaki yarış kızışıyor. 2025 yılında emekli maaşlarına yapılan zam, bankalar arasında …

Dolar/TL haftaya nasıl başladı? (5 Mayıs Pazartesi 2025)

Liranın dolar ve Euro karşısındaki eriyişi devam ediyor. İstanbul serbest piyasada dolar 38,5810 liradan, Euro 43,7590 liradan haftaya başladı. Cuma günü doların satış fiyatı 38,5550 lira, Euro’nun satış fiyatı ise 43,8730 lira olmuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir