Antik Mısır’da 3 bin yıllık mumyada veba görüldü

T24 Dış Haberler

Arkeolog ve genetikçilerden oluşan bir ekip, gerçekleştirdiği yeni bir çalışma sonucunda 3 bin 290 yıl öncesine ait bir Mısır mumyasının DNA’sında “Kara Ölüm” olarak bilinen vebanın Avrasya dışındaki ilk izine rastladı.

Veba hastalığının Avrasya dışındaki en eski örneği belirlenirken, daha önceki araştırmalarda, hıyarcıklı vebanın Avrupa’ya ulaşmadan önce Kuzey Afrika’daki antik imparatorluklar arasında ticaret yoluyla yayıldığına dair bazı ipuçları bulunmuştu.

Avrupa’da 14. yüzyılda milyonlarca kişinin ölümüne sebep olan ve en yaygın veba türü olarak bilinen hastalık, genellikle kemirgenler üzerinde bulunan pireler aracılığıyla bulaşıyor.

Günümüzde hastalık antibiyotiklerle kolaylıkla tedavi edilebilirken, geçmişteki büyük salgınların milyonlarca insanın yaşamını yitirmesine neden olduğu biliniyor.

Yapılan yeni araştırmalar, bu hastalığın tarihsel evrimini ve farklı coğrafyalardaki yayılımını anlamak açısından önemli bir adım olarak değerlendirilirken, araştırmacılar çalışmayla ilgili olarak “Bu, Avrasya dışında rapor edilen ilk tarih öncesi Y. pestis genomu ve Antik Mısır’da vebanın varlığına dair moleküler kanıtı sunuyor” dedi.


Sorgu: Bir kız çocuğu neden babasını öldürmek ister?


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

denetme sex veren site HD başarıbet giriş onwin giriş