‘Amik’te verim düşecek

8

Türkiye’nin en verimli topraklarının yer aldığı Amik Ovası da yağışsız geçen kış mevsiminden olumsuz etkilendi ve kuraklık nedeniyle arazide yarılmalar yaşandı. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Ömer Konuşkan, Hatay’ın metrekare başına ortalama 700 kilogram yağış rejimine sahip olduğunu belirterek “Ancak yıllar itibariyle farklılıklar olabiliyor. Mesela bazı yıllar aşırı yağışlar olabiliyor, 2009’da bir günde 400 kilogram civarında yağış almıştı bölgemiz. 2025 yılındaysa Meteoroloji’den aldığımız verilere göre şu ana kadar kış boyunca metrekareye 100 kilogram civarında yağış düştü” dedi. 

2025 yılının ilk üç ayında gerçekleşen yağışın hiçbir ürün için yeterli olmadığını vurgulayan Konuşkan “Normalde düzenli bir yağış iklimine sahip bölgemiz ve her ay düzenli yağış gerçekleşir fakat bu yıl bunu yakalayamadık. Aylık 5-10 kilogram yağışla bu zamana kadar geldi” ifadelerini kullandı. 

Ürünler gelişmedi 

Buğday tarlalarında gerçekleşen kurumadan bahseden Konuşkan, üründeki gelişimin yetersiz olduğunu ve yer altı sularında da çekilme yaşandığını ifade ederek şu bilgileri paylaştı: “Buğday tarlalarında aşırı miktarda kurumalar olmakta. Böylelikle bu yıl sadece sulama yapan çiftçilerimiz ürün alabilecekler. Ürün gelişimleri normal seviyenin altında. Geçen yıl aynı dönemde buğdaylarımız başak vermişti, şu an buğdayımız başaklanmadı. Attığımız gübre de bir işe yarayamayacak. Bu yıl Amik Ovası’nda kesinlikle çok büyük bir verim kaybı beklemekteyiz. Bölgemizde kuraklık var, ikinci ürün şartlarında ekim yapılacaksa lütfen çok fazla ekim yapmayalım. Reyhanlı ve Kumlu ilçelerimizde kuyu suları ile üretim yapan çiftçilerimiz uzun süredir yer altı sularını kullanmaktadır. Böylelikle yer altı suları çekilmekte ve azalmalar olmakta. Bizim kendi kuyularımızda da yüzde 30 oranında sular düşmüş durumda. Daha da suların çekileceğini düşünürsek ikinci ürün ekimlerinin su sıkıntısı yaşayacağını söyleyebiliriz.” ● İHA 

Mehmet Şimşek