Tatil planı olanlara önemli uyarı: Vatandaşlar mutlaka kontrol etmeli

“`html

Yazlık Kiralamaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Gayrimenkul Hukuku Derneği’nin başkanı Ali Güvenç Kiraz, yazlık kiralamaları hakkında önemli bilgiler paylaştı. Kiraz, vatandaşların yazlık kiralama işlemlerinde dikkat etmeleri gereken en mühim noktanın “Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Faaliyetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelik” çerçevesinde işlem yapılması gerektiği olduğunu ifade etti.

Bu yönetmelik uyarınca, bir yıl içinde toplamda 3 kez ve 100 gün altında gerçekleşen kiralamaların kısa süreli ve turizm amaçlı kiralama kategorisine gireceğini açıklayan Kiraz, kiraya veren kişilerin Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan alınmış kısa süreli kiralama ruhsatına sahip olmaları gerektiğini ve bu ruhsatın taşınmazın görünür bir yerine asılmasının zorunlu olduğunu belirtti.

Kiraz, yazlıklarda karşılaşılan en yaygın problemin “site yönetimlerinin kiralamalara karşı olumsuz tutumları” olduğunu belirtti ve ekledi:

“Yeni düzenleme sayesinde, yazlık malikleri oy birliğiyle karar aldıkları takdirde kısa süreli kiralamaların yapılabilmesi mümkün hale gelmektedir. Bu nedenle vatandaşların, yazlık sitelerindeki bu yöndeki kararları öğrenmeleri son derece önemlidir.”

Aksi takdirde, ilişkiler kurup kira sözleşmesi imzalamalarına ve ödemelerini yapmalarına rağmen, siteye girişte zorluk yaşayabilirler. Devre mülkler açısından ise, devre mülk sahibi veya bağımsız bölümle birlikte oturan ortak malikler, kat malikleri kurul kararına göre devre mülklerini kısa süreli kiraya verebilirler. Dolayısıyla, vatandaşlarımızın site yönetimi tarafından oy birliğiyle alınan karar ya da kat malikleri tarafından verilen karara dikkat etmeden kiralama yapmaları durumunda sıkıntılar yaşayabilirler.

”RUHSATSIZ KİRALAMALARDA CİDDİ SONUÇLARLA KARŞILAŞILABİLİR”

Ali Güvenç Kiraz, kiralanacak yazlık veya devre mülklerin yönetmelik kapsamında karşılaması gereken şartlar hakkında da bilgi verdi. “Ruhsatsız işletilen yerler hakkında Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, mühürleme ya da idari para cezası gibi yaptırımlar uygulayabilmektedir. Ruhsat eksikliği durumunda kiracılar zorunda kalacakları şekilde tahliye edilebilir, bu da tatilinizi olumsuz etkileyebilir.” şeklinde konuştu.

Yazlık ve devre mülklerde bazen kiracıların taşınmazı boşaltmadığını dile getiren Kiraz, şunları da ekledi:

“Bu tür bir durumda, mülk sahibinin yazlık ihtiyacı geçerli bir sebep olarak değerlendirilebilir ve kiracı tahliye edilebilir. Devre mülklerde ise en az 7 gün ya da sözleşmeyle belirlenen daha uzun sürelerde kullanılabilir ve bu sürenin dolmasıyla kiracı; yeni dönem kullanıcılarına eşya bırakmak zorundadır. Bu süreden sonra oturmaya devam eden kiracı, işgalci sayılabilir ve kaymakamlık aracılığıyla tahliye edilir.”

”SOSYAL MEDYA REKLAMLARINA DIKKAT EDİLMELİ”

Tüketiciler Konfederasyonu (TÜKON) Genel Başkan Vekili Aziz Koçal, devre mülk ve yazlık satışları sırasında yaşanan sorunlara dikkat çekti. Koçal, kötü niyetli kişilerin ve bazı devre mülk satıcılarının; hayali reklamlar ve broşürlerle tüketicileri mağdur edebildiğini vurguladı.

Tatil planlayan tüketicilerin, yazlık ya da devre mülk kiralarken mutlaka sözleşme yapmaları ve sosyal medyada ortaya çıkan pazarlama kampanyalarına dikkat etmeleri gerektiğini belirten Koçal, “Tatil tutkusu nedeniyle, kötü niyetli kişilerle karşılaşmak olasıdır. Özellikle sosyal medyada yapılan reklamlara özen gösterilmelidir. Bazı kişiler, gerçek olmayan devre mülkleri satmaya çalışırken, bazıları da sözleşmelere eklenmemesi gereken maddeleri ekliyor.” dedi.

”TAŞINABİLİR EVLER RUHSATA TABİDİR”

Koçal, son zamanda ilgi çeken “taşınabilir evler” (tiny house) konusunda yaşanabilecek sorunlardan da bahsetti ve tüketicilerin yazlık inşa etmek için alacakları taşınmazların imar durumlarını mutlaka kontrol etmeleri gerektiğini vurguladı.

Bunun yanı sıra, tarla olarak bilinen bir taşınmaz üzerinde konut inşa edilmesinin mümkün olmadığını belirten Koçal, “Tapuda tarla, bağ veya bahçe olarak görünen araziler, konut yapımına kapalı olabilir. Bu tür yerlerde yapılaşma genellikle özel izne tabi olur ve çoğu zaman mümkün değildir.” şeklinde konuştu.

Koçal, “tiny house” gibi taşınabilir yapıların belediye sınırları içinde ruhsata tabi olduğunu yineleyerek, “Ruhsatsız yerleştirildiklerinde idari yaptırımlarla karşılaşmak mümkündür. ‘Tarlaya ev koymak serbest’ vaadlerine kesinlikle itibar edilmemeli ve yasal güvenceler sağlanmalıdır. Bu tür satışlara dair vaatlerin yazılı sözleşmede yer almadığı takdirde, hukuki bir geçerliliği olmayacaktır.” açıklamalarında bulundu.

”HUKUKİ DESTEK ALMAK ÖNEMLİ”

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük, devre mülklerde karşılaşılan sorunların başında “inşaatların belirtilen sürelerde tamamlanmaması, projelerin yarım kalması ve aynı devre mülkün birden fazla kişiye satılması” geldiğini ifade etti. Ayrıca, yapı oturma izni alındıktan sonra, bir yıl içerisinde site sakinleri tarafından devre mülk yönetiminin kurulmasının gerektiğini vurgulayarak, “Aksi halde, uzun süreli yönetimler nedeniyle kötü yönetimle karşılaşan devre mülk sahipleri, mali kayıplara uğrayabilirler.”

Küçük, devre mülklerdeki yüksek aidatlarla ilgili son dönemde çok sayıda şikayet aldıklarını belirterek şu değerlendirmelerde bulundu:

“Devre mülklerden yararlanmayan sahipler bile aşırı yüksek aidatlarla karşılaşabiliyor. Buna yönelik sınırlama getirilmeli ve yönetimlerin denetimi sağlanmalıdır. Devre mülk satın almak isteyen tüketicilerin ise güvenilir kurumsal firmaları tercih etmeleri ve sözleşme süreçlerinde hukuki danışmanlık almaları kritik öneme sahiptir.”

”SÖZLEŞMELERİN DÜZENLENMESİ ŞART”

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Bodrum Başkanı Sevil Ece Gümüş, yaz sezonunun yaklaşmasıyla birlikte kiralık konut taleplerinin artış kaydettiğine dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı:

“Bu yıl kiracıların göz önünde bulundurması gereken en önemli konu, Turizm Amaçlı Konut İzin Belgesi’nin düzenlenmesidir. Geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren bu düzenleme ile yazlık kiralamak isteyen konutların bu belgeyi alması zorunlu hale gelmiştir. Belgesi bulunmayan konutların kiraya verilmesi, hem kiracılar hem de ev sahipleri açısından ciddi sonuçlar doğurabilir.”

Gümüş, kiracıların mutlaka sözleşme talep etmeleri, Turizm Amaçlı Konut İzin Belgesi’nin sorulması, evin tapu bilgileri ile ilan üzerindeki bilgilerin karşılaştırılması, elektrik, su ve diğer masrafların kimin ödeyeceğinin net bir şekilde belirlenmesi, komisyon ödemelerinin şeffaf olması ve evin eşyalarının durumunun kontrol edilmesi gerektiğini vurguladı.

“`

Related Posts

Avrupa’nın güvenli kripto borsasında Türk yatırımcıların “özel kullanıcı” olması 4 kat kolaylaştı

Avrupa’nın güvenli kripto para borsalarından biri olan WhiteBIT’in Türkiye’de faaliyet gösteren yerel borsası WhiteBIT TR, yeni VIP programını 14 Mayıs’ta devreye aldı. Son güncellemeyle, yüksek hacimli işlem yapan kripto para yatırımcılarına …

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde başkanlığı bırakabilir

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde başkanlığı bırakabilir

‘Ekonomik programı kararlı bir şekilde uygulamaya devam edeceğiz’

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uyguladıkları ekonomik program sayesinde Türkiye’nin kazanımlarının fazla olduğunu belirterek, “Ekonomik programı kararlı bir şekilde uygulamaya devam edeceğiz.” ifadesini kullandı.

Turizm restoran yatırımcıları yaz sezonundan umutlu

TURYİD Başkanı Kaya Demirer, yaz sezonuna girerken turizm sektörünün nabzının hızlandığını belirterek, ilk çeyrek verilerinin hedeflerin üzerinde gerçekleştiğini, ikinci çeyrekten umutlu olduklarını ifade etti.

Emlak Konut GYO, “İyi Fikir Kampanyası”yla Yeni Fikirtepe 7. Etabı satışa sundu

Kadıköy’de, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı öncülüğünde Emlak Konut GYO tarafından hayata geçirilen Yeni Fikirtepe projesinin 7. Etabı satışa sunuldu.

Okuyucularımızın sorunlarını gündeme getirerek sesi olmaya devam ediyoruz

Okuyucularımızdan gelen sorunları gündeme getirmeye devam ediyorum. Bugünkü yazımda okuyucularımızdan gelen elektronik postalarda yer alan personel sorunlarını ve çözüm önerilerimizi açıklamaya çalışacağım. Vekaleten görevlendirmelerde mağduriyet oluşturulmamalı Bir okuyucumuz; “Yıllarca vekaleten üst düzey yönetici olarak çalıştırılıp bile isteyerek asaleten ataması yapılmayan (bu süre benim için 5 yıl) ben ve benim gibiler görevin gerektirdiği tüm maddi manevi sorumluluğu üstlendiğimiz halde gerek