“`html
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, CHP’nin 4-5 Kasım 2023 tarihlerinde gerçekleştirilen 38. Olağan Kurultayı’nda, “para karşılığı oy kullanma” suçlamalarıyla ilgili soruşturmayı tamamlamak üzere. Edinilen bilgilere göre, savcılık, Ocak 2024’te Siyasi Partiler Kanunu’nun 112. maddesine dayanarak oy verme işlemlerinde hile yapılmasına dair bir soruşturma süreci başlattı. Kurultayda oy kullanan bazı CHP üyeleri ve delegeleri, başsavcılığa başvurarak usulsüzlük iddialarıyla alakalı tanık olarak ifadelerde bulundu. Bu bağlamda, 114 kişi şüpheli olarak kayıtlara geçti. Başsavcılık, kurultay süresince bazı parti temsilcilerine maddi menfaat sağlandığı ve sorumlulara usulsüzlük yapıldığı iddialarını titizlikle araştırarak, CHP delege listesine de soruşturma dosyasında yer verdi.
Güvenilir kaynaklardan edinilen bilgilere göre, CHP’nin 38. Olağan Kurultayı’na dair tüm görüntüler ve şüphelilerin mali hareketleri kapsamlı bir şekilde incelendi. Savcının, iddianameyi hazırlayarak mahkemeye sunacağı ifade edildi. CHP lideri Özgür Özel’in de aralarında bulunduğu dokuz şüpheli hakkında yürütülen soruşturma dosyasının ayrıldığı bildirildi. Başsavcılık, kurultay sırasında bazı temsilcilere menfaat sağlandığı iddialarını incelemeye devam ederek, CHP delege listesini soruşturma kapsamına dâhil etti.
Soruşturma sürecinde şüpheliler hakkında Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından sağlanan raporlar ve ekleri değerlendirildi. Ayrıca, Tapu ve Kadastro ile SGK’dan bilgi ve belge talep eden başsavcılık, İstanbul’daki döviz bürolarından kurultay delegelerine para transferi yapıldığına dair şüpheli şirketlerin güvenlik kamera görüntülerini dosyaya ekledi. Bu çerçevede, ilgili şirketlerin ve şüphelilerin mali hareketleri detaylı bir şekilde incelendi. Ayrıca, kişisel olarak isimlere kayıtlı kripto varlık hesap bilgileri de inceleme altına alındı.
Soruşturma çerçevesinde, kurultay gününde medya kuruluşlarının çekim yaptığı alanlardaki görüntüler de incelendi; suç unsurlarının tespitine yönelik bir dizi çalışma yürütüldü. Başsavcılık daha önce tanık sıfatıyla dinlediği eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu şimdi de mağdur olarak ifadesine çağırdı. Ayrıca, Ekrem İmamoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ve CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik’in de bulunduğu 51 kişinin iletişim kayıtlarının incelenmesini talep eden başsavcılık, şüphelilere ait arama, aranma ve SMS gibi bilgileri de soruşturma dosyasına ekledi.
Dosyada yer alan Manisa Milletvekili Özgür Özel ile birlikte 8 kişinin dosyası ise ayrıldı. Ayrılan dosyaların “Siyasi Partiler Kanunu’na muhalefet” suçlamasıyla Parlamenter Suçları Soruşturma Bürosu tarafından ele alınacağı öğrenildi.
Bazı güvenilir kaynaklara göre, bu iletişim kayıtları iddianamenin kabul edilmesinin ardından açılacak ceza veya kamu davası için istenmiş durumda! Daha önce CHP’den ihraç edilen eski Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ile birçok delege, 4-5 Kasım 2023’te düzenlenen kurultayın iptali için dava açmıştı. Ankara 42. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde birleştirilen davada birçok delegenin ifadeleri delil olarak sunulmuştu. Davaya dair soruşturma sürerken önemli bir gelişme yaşandı. Başsavcılık, usulsüzlük iddialarını incelemeye devam ediyor ve CHP delege listesini soruşturma dosyasına dâhil etti.
Soruşturma açılmadan bir hafta önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Manisa İl Kongresi’nde yaptığı konuşmada, “Seçimlerin faturasını Bay Kemal’e çıkartıp şaibeli bir kurultayla kendisini tehcir ettiler,” ifadesini kullanmıştı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, ana muhalefet partisi olarak bilinen Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 4-5 Kasım 2023 tarihlerinde gerçekleştirdiği 38. Olağan Kurultayı’nda “para karşılığı oy kullanıldığı” yönündeki iddialarla ilgili yürüttüğü soruşturmada yeni bir aşamaya geçti. Soruşturma çerçevesinde, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in de yer aldığı dokuz milletvekilinin dosyaları ayrıldı.
Başsavcılık, Siyasi Partiler Kanunu’nun 112. maddesi ve ilgili mevzuat çerçevesinde yürüttüğü soruşturma dahilinde, kurultay sürecinde “bazı parti temsilcilerine menfaat sağlandığı ve usulsüzlük yapıldığı” iddialarını araştırıyor.
Ayrılan dosyaların arasında yer alan isimler ise şunlardır: CHP Genel Başkanı ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, İstanbul Milletvekili Gökhan Günaydın, Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, Ankara Milletvekili Umut Akdoğan, Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ve İstanbul Milletvekili Turan Taşkın Özer. Soruşturmanın, “Siyasi Partiler Kanunu’na muhalefet” ile ilgili suçlamalar kapsamında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı bünyesindeki Parlamenter Suçları Soruşturma Bürosu tarafından sürdürüleceği bildirildi.
10 Şubat’ta Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, CHP’nin 4-5 Kasım 2023 tarihlerinde düzenlediği kurultay hakkında kapsamlı bir soruşturma başlattı. Bu doğrultuda, CHP delegelerine “oy karşılığında para, telefon ve konut verildiği” iddialarının araştırılması planlanıyor. Başsavcılık, Özgür Özel’in CHP Genel Başkanı olarak seçildiği kurultayda görev alan parti yetkililerini dinleme sürecine gidecek! Tüm bu gelişmelerin yaşandığı süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir hafta önceki toplantısında “Seçimlerin faturasını Bay Kemal’e çıkartıp şaibeli bir kurultayla kendisini tehcir etmeyi planlıyorlar,” açıklamasında bulundu.
“`