Avrupa’nın en ucuz işçileri biz olduk

Cem YILDIRIM

Türkiye’de her alandaki çürüme en çok da çalışanların emeğinde gün yüzüne çıktı. Artan enflasyon, hayat pahalılığı, yüksek faizler, siyasi krizler derken çalışanların alım gücü eridikçe eriyor. Çalışanların alım gücündeki düşüşü Avrupa İstatistik Ofisi’nin verilerinden derleyen Siyasal İktisatçı İnan Mutlu sosyal medya hesabından bir grafik paylaştı. Grafikte Türkiye’nin 953 Euro’luk ortalama aylık gelir ile Avrupa Birliği’nde (AB) 32 ülke arasında sondan ikinci olduğu, bir tek 923 Euro’luk Bulgaristan’ı geçebildiği görüldü. Türkiye’deki çalışanlar, AB ortalaması olan 2.464 Euro’luk aylık ortalama kazancın yarısını bile kazanamadı. Listenin zirvesindeki İsviçre, 7.136 Euro’luk aylık ortalama kazançla Türkiye’yi adeta 7’ye katladı.

1 SAAT ÇALIŞ 1 EKMEK AL

Öte yandan İnan Mutlu, Türkiye’nin yıllık ortalama gelirini Doğu Avrupa ülkeleri ile kıyasladı. Buna göre, Doğu Avrupa ülkeleri arasında 2004’te en yüksek gelire sahip olan Türkiye’de, AKP iktidarı döneminde ücretler eridikçe eridi. 2008’de küresel kriz yaşanırken bile Türkiye, 5.752 Euro’luk yıllık ortalama gelir ile birçok ülkenin ilerisindeydi. Ancak özellikle başkanlık sistemine geçildiği 2018 yılından itibaren Türkiye listede son sıraya geldi. 2024’te 11.440 Euro’luk yıllık gelir ile listenin son sırasında yer alıyor. Eğitim İş Genel Başkanı Kadem Özbay da çalışan yoksulluğuna değindi. 22 bin liraya mahkum edilen asgari ücretlinin yoksulluğunun her geçen gün derinleştiğini söyleyen Özbay, “Asgari ücretli bir saatlik çalışması sonucu ancak 10 ekmek alabiliyor. 2014 yılında asgari ücret 6 çeyrek altına denk gelirken şu an 3 çeyrek altına düştü” dedi.

İşsizlerin sayısı da sürekli artıyor

Çalışanların yaşadığı yoksulluğun yanı sıra bir de iş bulamayanlara dikkat çeken Eğitim İş Genel Başkanı Kadem Özbay, Türkiye’de 2024 için açıklanan ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in son 12 yılın en düşük işsizlik oranı dediği dar tanımlı işsizlik oranının yüzde 8.7 olduğunu hatırlattı. Özbay, “Türkiye’de iş bulma ümidini kaybedenlerin sayısı 2023 yılında 1 milyon 804 bin iken, 2024 yılında 2 milyon 171 bine yükselmiştir. İş aramaktan vazgeçenleri ifade eden bu sayı işsizlikteki artışın kalıcılaşmaya başladığının kanıtıdır” dedi.

Related Posts

Telefon ve internet tarifelerinde yeni dönem! e-Devlet’te devreye alındı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, vatandaşların, telefon ve internet tarifelerini karşılaştırabilmesini sağlayan yeni hizmeti e-Devlet üzerinden devreye aldıklarını bildirdi. Bakan Uraloğlu, “Mobil telefon, sabit internet ve telefon tarifeleri tek bir platform üzerinden kıyaslanabilir hale geldi” dedi.

Bellona, yarın satışa çıkarılacak

Türkiye’nin en büyük mobilya üreticilerinden Bellona, TMSF tarafından ihale usulüyle satışa çıkarıldı. İhale için teklifler en geç yarın 16,30’a kadar alınacak ve şirketin yeni sahibi 6 Mayıs’ta ilan edilecek.

OPEC üyesi 8 ülke üretim artışı planını hızlandırdı

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu üyesi 8 ülke, haziranda bir önceki aya göre günlük 411 bin varil üretim artışına gidecek.

Kıbrıslılar TEKNOFEST’e akın etti: Güçlendiğimizi hissettim!

TEKNOFEST KKTC’ye katılan Kıbrıslılar, festivalin ülkelerinde düzenlemesinden dolayı gurur duyduklarını aktardı.

Zirai dondan etkilenen ağaçlarda budama ve sulama işlemlerine dikkat edilmeli

Tarım ve Orman Bakanlığı, 34 ilde 16 meyve türünü etkileyen zirai don olayının ardından ağaçlara nasıl bakım yapmaları gerektiğine dair çiftçilere öneri ve uyarılarda bulundu.

4 telefon modeli ve 1 hoparlör toplatılıyor: İade hakkı var

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK)’nın yaptığı bildirim üzerine, güvenlik standartlarını karşılamayan 4 cep telefonu modeli ile 1 kablosuz hoparlör için toplatma kararı verildi. Vatandaşlar bu ürünleri iade ederek ücret iadesi talep edebilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir