Emekli Çalışanlar için Önemli Uyarılar: İsa Karakaş’tan SGK Açıklamaları

Emekli maaşı ile geçinmek günümüzde giderek zorlaşıyor ve bu durum birçok emekliyi yeniden çalışma hayatına yönlendiriyor. Ancak, sosyal güvenlik sistemi, emekli olduktan sonra tekrar çalışmaya başlayanlar için oldukça karmaşık kurallar içermektedir. Özellikle sağlık sorunları sebebiyle malulen emekli olan bireyler, işe döndüklerinde maaşlarının kesilmesi ve olası mali yaptırımlar gibi sorunlarla karşılaşabiliyor. SGK Başmüfettişi İsa Karakaş, emekli maaşı alan ve sosyal hayata dönen ya da sağlığı düzelmiş sigortalılar için önemli uyarılar ve tavsiyelerde bulundu.

İş hayatına geri dönen emeklilerin dikkat etmesi gereken noktalar oldukça önemli. İsa Karakaş, Türkiye Gazetesi’nde yaptığı açıklamada, malulen emekli maaşı alan kişilerin çalışmaya başlamaları durumunda, maaşlarının anında kesileceğini belirtti. Hem eski SSK hem de güncel SGK mevzuatına göre, çalışmaya başlama tarihi itibarıyla maaşlar, bir sonraki ay başından itibaren durdurulmaktadır. Bu durum, sigorta giriş tarihine göre değişkenlik göstermektedir: 2008 sonrasında sigortalı olanlar, çalışmaya başladıkları andan itibaren sadece malullük değil, engelli ve normal emekli maaşlarını da kaybetmektedirler. Ancak, 2008 öncesi sigortalı olanlar, malulen emeklilik durumu hariç olmak üzere, Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) ödeyerek hem emekli maaşlarını hem de çalıştıkları yerden aldıkları ücreti birlikte alabilme fırsatına sahiptirler.

İsa Karakaş, malulen emeklilerin kontrol muayeneleri ve bildirim yükümlülükleri konusunda kritik uyarılarda bulundu. Sağlık durumu düzelen bireylerin SGK Sağlık Kurulu tarafından “artık malul değilsin” şeklinde raporlanmaları durumunda aylıklarının kesileceğini ifade eden Karakaş, kontrol muayenesine gitmeyenler ya da vefat edenlerin usulüne uygun hareket etmeyenlerin hak kaybı yaşayacaklarını vurguladı. Maddi kayıplardan korunmak için “yersiz ödeme” riskine dikkat çekerek, “Malulen emekli aylığı alırken çalıştığı sonradan tespit edilenler, ödenen paraları faiziyle birlikte geri ödemek zorunda kalır. ‘Kaçak çalışırım, SGK’nın haberi olmaz’ diyenlerin başı belaya girebilir” dedi. Karakaş, malullük aylığının “çalışamayanın desteği” olduğunu belirterek, işe girenlerin SGK’ya bildirimde bulunmayı asla ihmal etmemeleri gerektiğini, aksi takdirde biriken borçların bireyleri zor durumda bırakabileceğini hatırlattı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir