Marmara Denizi’nde Uzak Doğu’ya ihracatı nedeniyle çok avcılığı yapılmaya başlanan denizlerin doğal temizleyicilerinden deniz kestanesinin avcılığı, Balıkçılık ve Su Eserleri Genel Müdürlüğü’nce yasaklandı.
Çok kirliliğin ortaya çıkardığı müsilaj sıkıntısının devam ettiği Marmara Denizi’nde, ekosistemin en kıymetli deniz canlılarından biri olarak gösterilen deniz kestanelerinin avcılığı tekrar yasaklandı.
Yasaklama kararı, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Balıkçılık ve Su Eserleri Genel Müdürlüğü’nce, 9 Mayıs 2022 tarihli Balıkçılık ve Su Eserleri Genel Müdürü Dr. Mustafa Altuğ Atalay imzasıyla duyuruldu.
KARAR MDEP KAPSAMINDA ALINDI
Marmara Denizi Hareket Planı (MDEP) kapsamında alınan kararda şöyle denildi:
“Marmara Denizi’nde meydana gelen müsilaj patlaması için hazırlanan MDEP kapsamında bakanlığımız sorumluluğunda yer alan hareketlere ait çalışmalar titizlikle yürütülmektedir. Marmara Denizi’nde yürütülen balıkçılık faaliyetlerinin ekosistem temelli yapılması ve muhafaza alanlarının genişletilmesi de bakanlığımız sorumluluğundaki hareketler ortasında yer almaktadır. Bu kapsamda Marmara Denizi’ndeki balıkçılık faaliyetlerinin ekosistem temelli devamının sağlanması gayesiyle, Marmara Denizi ile İstanbul ve Çanakkale boğazlarında 15 Mayıs 2022 tarihinden itibaren, ticari emelli deniz kestanesi avcılığı ve toplayıcılığı yasaklanmıştır.”
Yasak kararı İçişleri Bakanlığı’na bağlı Marmara Denizi’ne kıyısı olan, Kıyı Güvenlik ve Jandarma Genel komutanlıkları, Emniyet Genel Müdürlüğü ile Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı tüm vilayet müdürlükleri ve Türkiye su Eserleri Kooperatifleri Merkez Birliği ile Deniz Eserleri Avcılığı Üreticileri Merkez Birliği’ne bildirildi.
UZMANLAR GÜNDEME GETİRMİŞTİ
Marmara Denizi’nde deniz kestanesinin çok avcılığını, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Kısmı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Herdem Aslan ile sualtı belgesel imalcisi Tahsin Ceylan gündeme getirdi.
Deniz kestanelerinin, Türkiye’nin de imzaladığı BERN mukavelesi kapsamında muhafaza altında olduğunu belirten uzmanlar, bakanlığa avcılığın yasaklanması davetinde bulunmuştu.
Yalnızca Saroz Körfezi’nden bir günde 50 ton kadar deniz kestanenin halk tarafından kilosu 20 liraya varan fiyatlar karşılığında avlandığı tarafında bilgiler veren Su Ekosistemleri Derneği İdare Heyeti Lideri da olan Prof. Dr. Herdem Aslan, deniz kestanelerinin deniz ekosistemi için çok kıymetli kilit bir cins olduğunu, ivedilikle avcılığının durdurulmasını istemişti.
DENİZLERİN DOĞAL TEMİZLEYİCİSİ
Tahsin Ceylan ise deniz kestanesi üzerinde artış gösteren avcılık talebi ve Uzak Doğu’ya ihracat ölçüleri göz önüne alınarak, Türkiye’nin karasularında deniz kestanesinin ticari avcılığının 2022 yılı prestijiyle özgür bırakıldığını söyledi.
Milletlerarası mukavelelerle müdafaa altındaki deniz kestanesinin kirliliğin olduğu ortamda yaşamadığını belirten Ceylan, “Bu nedenle indikatör (ekolojik şartların ya da süreçlerin ayrımını ve tanınmasını sağlayan) bir çeşittir. Uzak Doğu’da çok tüketiliyor. İhracatı da yapıldığı için rant kapısı olmuştu. Bu cins yalnızca pak suyun olduğu alanda yaşar ve tabandaki organik hususları çözer, deniz hıyarları üzere çok kıymetli bir doğal temizleyicidir. Marmara Denizi’nin ekosistemi ve paklığı açısından epeyce kıymetli bir role sahip. Avcılığının yine yasaklanması sevindirici bir karar. Ege Denizi’nde de yasaklanması isabetli olacaktır.” (DHA)